De Zandmotor: een uniek stukje kust

8 augustus '22

Op nog geen 20 minuten lopen vanaf het strand van Monster (en De Nieuwe Duinvallei) ligt de Zandmotor; een aangelegd schiereiland van zand. Een experiment om de kust op lange termijn te versterken en een dynamisch natuur- en recreatiegebied te creëren. De wind en stroming verspreiden het zand langs de kust en richting de duinen en legt het zand op de juiste plek. Hier wordt juist mét het water gewerkt, in plaats van tegen.

image alt

Flora en fauna

De lagune trekt veel kust- en wadvogels. In het water komen veel garnalen voor. Naast scholeksters en aalscholvers laten ook de slechtvalk en de sperwer zich regelmatig zien. ’s Morgens vroeg staan in het natte zand de sporen van de vos die hier in het donker langs de oever sluipt om slapende vogels te verrassen. Op de zandplaat ligt regelmatig een zeehond. Planten zoals zeeraket en biestarwegras bevorderen de groei van nieuwe duinen. Je bent hier ter plekke ooggetuige van het ontstaan van nieuw land. De nieuw gevormde kust beschermt ons tegen de stijging van de zeespiegel. Het extra natuur- en recreatiegebied dat ontstaan is, hoort bij Nationaal Park Hollandse Duinen.

Een mooie plek om te ontdekken

Ook heeft de Zandmotor een grote recreatieve waarde voor natuurliefhebbers en actieve sporters, vooral surfers. Je kunt hier heerlijk wandelen en dwalen door het landschap. Bovenop de oorspronkelijke kustlijn ligt een fietspad met uitzicht op zee. Ga je te voet, houd dan wel het weer en het getij in de gaten. Door de werking van stroming, golven en wind veranderen de vorm en grootte van de Zandmotor voortdurend. Het is moeilijk te voorspellen hoe het zand en de stroming zich zullen gedragen. Onderschat ook het gevaar van drijfzand niet.

Op het strand kun je zomaar de kaak van een reuzenhert of de kies van een mammoet tegenkomen. Deze dieren zijn 600.000 jaar geleden uitgestorven toen de Noordzee volstroomde met water. De fossiele resten zijn hier in het zand terechtgekomen. Bijzonder!

  Lees meer nieuws
  De visie op De Nieuwe Duinvallei