Veel gestelde vragen
Heb je een vraag? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die wij regelmatig krijgen over het kopen van een nieuwbouwwoning. Staat jouw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Duinvallei Watergat is een braakliggend terrein parallel aan de Rijnweg in Monster. In 2009 werd de bestemming van het gebied gewijzigd van glastuinbouw naar ‘’Uit te werken woongebied’’. Daarmee is ruimte ontstaan om een bijzonder landschap te creëren waar flora, fauna en wonen samen gaan. Met het maken van de nieuwe gebiedsvisie heeft het plan de naam De Nieuwe Duinvallei gekregen.
Het gebied ligt tussen de Rijnweg en de Slaperdijk in Monster, de strook vanaf de Molenslag tot ongeveer het pompstation.
Het voormalige kassengebied heeft vanuit het bestemmingsplan uit 2009 de status ’’Uit te werken woongebied’’. Op dit moment is de planontwikkeling in volle gang.
Nee, het gebied is geen onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen. Het plangebied grenst aan het nationaal park en zal in de nieuwe situatie landschappelijk aansluiten.
Duinvallei Watergat wordt getransformeerd van glastuinbouw - kassengebied naar een duinlandschap met woningen, dit gebied is totaal circa 4 hectare groot. Circa 50% van dit gebied zal duinlandschap worden, dat betekent dat het bestaande duinlandschap met circa 2 hectare natuur wordt uitgebreid en hierdoor meer leefruimte ontstaat voor de bestaande flora en fauna. In het duinlandschap komen circa 130 duurzame woningen. In samenwerking met omwonenden en partijen als Stichting Duinbehoud, Provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Delfland, Dunea en gemeente Westland wordt het plan ontwikkeld. Door samenspraak met deskundigen (stedenbouwer, landschapsarchitect, ecoloog e.d.) en omwonenden wordt meer kwaliteit toegevoegd aan deze schitterende plek.
In het plan ligt het accent op het verduurzamen van het gebied, door het toevoegen van nieuw (semi) openbaar duinlandschap. Het nieuwe duinlandschap vormt de overgang naar het naastgelegen Nationaal Park Hollandse Duinen, en sluit aan op de habitattypes in Solleveld met voornamelijk kalkarme en kalkrijke grijze duinen. Kenmerkende planten- en dierensoorten uit Solleveld krijgen in de nieuwe duinen alle ruimte. Het percentage groen (duinlandschap) ligt hier drie keer hoger dan in andere nieuwe woongebieden. Woonfuncties worden in het duinlandschap geïntegreerd. Bewoners zijn net als bezoekers van het (semi) openbare gebied, te gast.
Voor een uiteenlopende doelgroep worden duurzame eengezinswoningen en levensloopbestendige woningen ontwikkeld. Het plan sluit aan op de woningvraag in het Westland.
Het nieuwe duinlandschap wordt (semi) openbaar toegankelijk. Wandelaars, bewoners en bezoekers kunnen via de looproutes het landschap betreden. Kinderen kunnen hier spelen. De woningen en voortuinen liggen op privé terrein.
Het plan is bijzonder en anders dan reguliere (woon)projecten. Bewoners van de Rijnweg en Monster, natuurorganisaties, gemeente en provincie praten mee over de verduurzaming en vergroening van het gebied. Er is nuttige informatie opgehaald uit gesprekken met de Provincie Zuid-Holland, Stichting Duinbehoud, maar ook bij Dunea, het Hoogheemraadschap van Delfland, Milieufederatie Zuid-Holland en diverse professionals.
Het is een voormalig glastuinbouw- / kassengebied. De locatie Duinvallei Watergat is niet efficiënt genoeg voor hedendaagse duurzame glastuinbouw. Het gebied heeft daarom in 2009 een bestemmingswijziging gekregen en heeft de status ‘’Uit te werken woongebied’’.
De kassen zijn in 2015 verwijderd ten behoeve van de toekomstige plannen.
De hondendijk blijft voor zover bekend openbaar gebied en toegankelijk voor wandelaars. Het is geen onderdeel van het plan De Nieuwe Duinvallei, de locaties worden elkaars ‘’buren’’.
Het hele gebied vanaf de Molenslag tot aan het Schelpenpad is op te delen in drie deelgebieden. Voor deelgebied 1 is plan De Nieuwe Duinvallei in ontwikkeling. Deelgebied 2, het middengebied wordt niet bebouwd, randvoorwaarde Provincie Zuid-Holland. De kassen zullen hier in de toekomst verdwijnen en dit wordt een ander nieuw stuk natuur. De concrete plannen voor deelgebied 3 zijn nog niet bekend, maar ook hier staan natuur en woningbouw gepland.
De plannen voor het gebied De Nieuwe Duinvallei zijn tot stand gekomen in samenwerking met Dunea, Stichting Duinbehoud, Provincie Zuid-Holland, Gemeente Westland, Hoogheemraadschap van Delfland en de klankbordgroep Monster-Noord. Door middel van klankbordsessies zijn alle partijen gehoord en zijn de adviezen en ideeën zoveel mogelijk meegenomen in de planvorming.
In meerdere klankbordsessies met omwonenden en belanghebbenden zijn de plannen (oud in 2016 en nieuw in 2020) gepresenteerd en geoptimaliseerd naar aanleiding van ideeën en opmerkingen. Omwonenden van de locatie denken al jaren mee over het toevoegen van kwaliteit aan deze plek. De randvoorwaarden die met de klankbordgroepen zijn besproken, zoals bebouwingsafstand van de Rijnweg, nieuw openbaar duin, de hoogte van de woningen en de zichtlijnen zijn verbeterd. In het nieuwe plan komt geen appartementengebouw, is het openbaar groen/duinlandschap veel groter geworden, staan de woningen op meer afstand van de Rijnweg én zijn er meer en bredere zichtlijnen gecreëerd waardoor de huidige bewoners van de Rijnweg zicht houden op het duinlandschap en de hondendijk.
De visie van BPD Ontwikkeling is om een bijzonder en uniek gebied te ontwikkelen in Monster, dat bijdraagt aan het duingebied en de leefkwaliteit van de bewoners. Vanwege de transformatie van kassengebied naar duinlandschap, wordt met het nieuwe plan een stuk natuur teruggegeven aan het Westland.
Er is veel draagvlak voor de plannen vanuit de diverse deskundigen, professionele organisaties, instanties en de gemeente Westland. Een deel van de klankbordgroep Monster-Noord en bewoners van de Rijnweg hebben vraagtekens gezet ten aanzien van transformatie van het gebied, zoals de kwetsbaarheid van flora en fauna, de tijdelijke stikstofuitstoot toename door de bouw van woningen en de behoefte aan groen.
De gemeente Westland heeft op 14 oktober jl. de procedure voor het ontwerpbestemmingsplan De Nieuwe Duinvallei (Watergat Monster) opgestart. De reactietermijn loopt van vrijdag 22 oktober tot en met donderdag 2 december 2021.
Het ontwerpbestemmingsplan 'Watergat Monster' maakt het wonen in een nieuw duinlandschap mogelijk. Grenzend aan de Solleveldduinen worden de duinen uitgebreid en een nieuw woonmilieu ingepast. Het woonmilieu heeft een uniek karakter waarbij er gewoond wordt in de duinen. De verschijningsvorm van de woningen, de materialisatie en de landschappelijke inpassing vormen één geheel. Het gaat om maximaal 130 nieuw op te richten woningen.
Het plangebied is gelegen aan de kern Monster en wordt begrensd door de Haagweg, Rijnweg, J. van Polanenstraat, Molenweg en door de Slaperdijk.
Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Westland of via onderstaande link:
https://www.gemeentewestland.nl/ruimtelijke-plannen/bestemmingsplannen-in-procedure.html
Een bijzonder woningbouwplan omringd door natuur en nieuw duinlandschap geschikt voor bestaande flora en fauna, waar bewoners en bezoekers ook (semi) toegang hebben. Een plan dat nog nergens in het Westland, en ook niet in Nederland op deze wijze is gerealiseerd.
Het nieuwe duinlandschap sluit aan op de habitattypes in het aangrenzende duingebied Solleveld. Kenmerkende planten- en diersoorten vanuit Solleveld krijgen in de nieuwe duinen ook alle ruimte. Dit is onderdeel van de verdere uitontwikkeling. BPD Gebiedsontwikkeling heeft een deskundig ecoloog ingehuurd, die bekend is met het aangrenzende duinlandschap Solleveld om de historie van het gebied terug te brengen en de kwaliteit te optimaliseren.
Zoals andere openbare duingebieden is er ruimte voor natuur, mens en dier en gaan bewoners en bezoekers met respect om met de natuurlijke omgeving.
In plaats van tuinbouw krijgt Monster er natuurgebied bij. Het naastgelegen Natura-2000 / Nationaal Park Hollandse Duinen krijgt een extra buffer waardoor flora en fauna zich op natuurlijke wijze verder kunnen ontwikkelen.
Ongeveer de helft van het plangebied, zo’n 2 hectare wordt nieuw duinlandschap.
Dat blijft het zeker. Het gebied wordt zelfs zo ingericht dat wilde en inheemse dieren zich hier gaan vestigen. De natuurlijke vegetatie vanuit duingebied Solleveld wordt in het nieuwe duinlandschap gepland, zodat het zich organisch verder ontwikkeld.
Door gasloze en klimaat neutrale woningen te bouwen wordt de CO2 en stikstofuitstoot aanzienlijk verminderd, zeker in vergelijking met de kassen die er op deze plek stonden. Het doel is een duurzaam bouwsysteem toe te passen. BPD voldoet met de plannen die op dit moment worden ontwikkeld, aan de regelgeving hieromtrent. Een vergunning Wet Natuurbescherming is reeds door de Omgevingsdienst Haaglanden afgegeven.
Gezien de grote vraag naar woningen in het Westland en Haaglanden is er gekeken naar plekken waar kassen plaats kunnen maken voor wonen. In 2009 heeft deze locatie de bestemming Woningbouw gekregen.
Door verdichting in de Randstad wordt meer en meer gekeken hoe gebieden op een kansrijke manier ruimte krijgen voor zowel natuur, mens en dier. Dit draagt bij aan de leefkwaliteit van zowel mens en dier. De Nieuwe Duinvallei is hier een voorbeeld van. Er wordt ruimte gecreëerd voor groen, het dierenrijk en de mens. Bewoners krijgen de kans om - met respect voor de natuur - op een unieke plek te gaan wonen, naast de duinen en het strand. Het centrum van Monster is om de hoek.
In deze unieke nieuwe woonbuurt zal straks een uiteenlopende groep mensen gaan wonen die houden van natuur en strand en respect hebben voor de flora en fauna in hun woonomgeving. Er worden verschillende typen duurzame eengezinswoningen en levensloopbestendige woningen gerealiseerd.
Auto’s worden grotendeels “uit het zicht” geparkeerd in de stallinggarages onder de woningen en het binnenhof. De parkeergarages worden voorzien van een dek en eveneens met groen ingericht. Het bezoekers parkeren vindt plaats langs de hoofdontsluitingsweg.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief via de knop onderaan de website en we houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.
Begrippenlijst
Bij het plannen en realiseren van een nieuwbouwproject kunnen termen en begrippen soms verwarrend zijn. Deze handige begrippenlijst is er om je te helpen bij het begrijpen van de belangrijkste terminologie in de wereld van nieuwbouw, inclusief het aankoop- en bouwproces en alle bijbehorende aspecten. Als je specifieke vragen hebt over een bepaalde term of behoefte hebt aan meer gedetailleerde informatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag!
Een juridisch document waarin de voorwaarden en afspraken vastgelegd zijn tussen verkoper en koper.
Overeenkomst tussen aannemer en koper met gemaakte afspraken over de bouw van de woning.
De akte die je tekent bij de notaris, waarin de grond en/of woning wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar.
De akte waarin alle gemaakte afspraken met de hypotheekverstrekker staan opgenomen.
Het bericht dat je als koper ontvangt wanneer aan alle opschortende voorwaarden is voldaan. Hierna kun je naar de notaris en start de bouw.
Een bouwtekening die de indeling, maten en technische specificaties van de woning weergeeft.
Een totaaltekening van alle woningen in een fase op het bijbehorende perceel. Deze tekening wordt bij de overdracht ook ingeschreven in het Kadaster.
3D-afbeelding van de woning.
Document dat aangeeft in welke materialen en kleuren de woning wordt uitgevoerd. De kleur- en materiaalstaat is onderdeel van de technische omschrijving.
Hierin is vastgelegd hoe de nieuwbouwwoning wordt opgeleverd en in welke materialen, welke technische voorzieningen er aanwezig zijn, wat de afwerking is en bepaalde zaken zijn geregeld.
Hieronder vallen de splitsingsakte en -tekeningen. De splitsingsstukken zijn het juridisch fundament van een gedeeld gebouw.
Een afschrift van de verkoopstukken die je hebt ontvangen.
Een tekening waarop aansluitpunten van elektra en aan- en afvoerpunten zichtbaar zijn.
Lijst met keuzes voor meer- en minderwerk aan de woning.
Tekening waarop het meer- en/of minderwerk van de woning is uitgewerkt.
Kwaliteitsgarantie en garantie dat de nieuwbouwwoning wordt afgebouwd, ook indien een aannemer failliet gaat.
Voorwaarden die worden gesteld en waaraan moet worden voldaan voordat een overeenkomst tot stand komt. Hierna krijgt de aannemer de opdracht om te starten met de bouw.
Het bestemmingsplan omschrijft wat er met de ruimte in een bepaalde gemeente mag gebeuren op het gebied van gebruik en bouw
De officiële toestemming van een overheidsorganisatie (gemeente) voor het bouwen van de woningen
De vergoeding die je aan de bank betaalt, als je geld leent.
Een verzamelbegrip voor grondrente, uitstelrente en rente tijdens de bouw.
Rentevergoeding over de grondkosten tussen het moment van aankoop en overdracht van de grond.
Als de aannemer is gestart met de bouw voordat je het koopcontract tekent, betaal je rente over de termijnen die inmiddels gepasseerd zijn, de zogeheten vervallen termijnen.
Bij de model koop-/aannemingsovereenkomst voor eengezinshuizen (eigen grond), betaalt u een prijs voor de grond (de termijn grondkosten) en een prijs voor de woning (de aanneemsom). In lid 1 letter b van het artikel ‘Termijnen en betalingsregeling’ wordt aangegeven in welke termijnen de aanneemsom is verdeeld. Deze termijnen zijn gerelateerd aan de voortgang van de bouw.
Een garantiestelling van de bank waarin staat dat de bank garant staat voor het bedrag als er verplichtingen niet nagekomen worden.
Maandelijkse kosten die eigenaren aan de VvE van een appartementengebouw betalen voor het beheer en onderhoud van het gebouw.
De woning wekt zelf alle energie op die het verbruikt, ook voor huishoudelijke apparatuur. Lever je over een heel jaar gemeten minstens zoveel energie als je afneemt, dan is het nul-op-de-meter.
De energie die je verbruikt - voor verwarming van de woning en voor het gebruik van warm water - en de energie die je opwekt zijn ongeveer gelijk.
In een energiezuinig huis verbruik je relatief weinig energie voor het verwarmen of koelen van de woning.
Label dat aangeeft hoe energiezuinig de woning is.
Voorzieningen zoals gas, water, elektriciteit die door nutsbedrijven geleverd worden.
Een plicht waarbij de koper een bepaalde periode zelf in de woning moet wonen.
Verplicht de koper om de woning zelf te bewonen gedurende een bepaalde periode vanaf de inschrijving in het bevolkingsregister. Bij verkoop binnen deze termijn moet de koper een boete betalen aan de gemeente, tenzij er een ontheffingsgrond van toepassing is.
Breedte van een woning inclusief buitenmuren.
Een stuk grond wat bijvoorbeeld voor een huis wordt gebruikt.
De erfgrens van een stuk grond dat in het kadaster staat geregistreerd.
Zonnepaneel.
Het moment dat de bouwnummers aan de inschrijvers worden toegewezen.
Na het (online) ondertekenen en ontvangen van de koop- en aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.
Het overdragen van de woning naar de nieuwe eigenaar.
De ruimte die voor iedereen toegankelijk is.
Een bijzondere vorm van mede-eigendom, waarbij het terrein is bestemd tot gemeenschappelijk gebruik.
Het recht om gebruik te maken van een stuk grond (perceel) waar je geen eigenaar van bent. Enkelen voorbeelden zijn: 'Recht van overpad' en 'Recht op uitzicht'.
Met de instandhoudingsplicht kan een gemeente een eigenaar aanspreken die zaken aanpast omtrent het huis, die in strijd zijn met de regels opgenomen in de leveringsakte. In het uiterste geval kunnen gemeenten handhavend optreden.
De vereniging van eigenaren is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementengebouw.
Het vaste aanspreekpunt bij een aannemer na de aankoop van je woning en gedurende de bouwperiode.
Het verlenen van een opdracht aan de aannemer.
De dagen waarop in de bouw wordt gewerkt. Een kalenderjaar telt gemiddeld 180 werkbare dagen. Een werkdag is onwerkbaar als bouwvakkers bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden niet kunnen werken.
Een document met alle bouwtechnische voorschriften bij verbouwing, vernieuwing of nieuwbouw van een woning. Het dient de veiligheid van jou en de mensen om je heen te waarborgen.
Een speciale rekening bij je hypotheekverstrekker waarmee je zelf de facturen van aannemers en andere leveranciers betaalt.
Wanneer de grond op een bouwterrein vrij is van obstakels zodat de aannemer kan starten met de bouw