Ruimte voor landschap is het uitgangspunt

16 juni '22

Judith de Koster is stedenbouwkundige en directeur van BSGV, Bureau voor Stedenbouw en Landschap. Samen met haar team heeft zij het DNA van het duinlandschap in Monster weer teruggebracht in de nieuwe plannen voor dit unieke gebied. “Het uitgangspunt was om zo optimaal mogelijk de natuur én wonen in elkaar te laten versmelten. Het creëren van nieuw duinlandschap heeft daarbij prioriteit gekregen’’.

BSGV is gevraagd mee te denken over een hoogwaardige invulling van het gebied. Judith de Koster vertelt: “Ruimte voor landschap is continu het uitgangspunt geweest. In De Nieuwe Duinvallei zijn bewoners en bezoekers te gast. Hier woon je straks in een duinlandschap.
Bij het ontwerp van de woningen is er alles aan gedaan om de overgang van binnen naar buiten te optimaliseren. Waar je ook kijkt, overal beleef je het landschap.”

image alt

Weidse doorzichten

De woningen worden in compacte woonclusters in het duinlandschap opgenomen. Hierdoor krijgt het gebied een open structuur, waardoor ook bewoners aan de Rijnweg genieten van het duinlandschap en de weidse doorzichten richting de Slaperdijk. Judith de Koster: “Op deze manier woont iedereen aan het duinlandschap. Je terras of duintuin is iets kleiner dan je wellicht gewend bent, maar door de overgang naar het openbare duinlandschap is de beleving groots.”

Daarnaast is ook gekeken hoe de beleving vanuit de woning optimaal is. Open gevels, veel glas, doorzichten in de woning. Schuttingen zijn niet toegestaan. De woningen grenzen aan een zijde aan het duinlandschap en aan de andere zijde aan een besloten binnenhof. Auto’s worden volledig uit het zicht en overdekt onder het hof geparkeerd. Bewoners van De Nieuwe Duinvallei kiezen niet voor standaard. Ze zijn avontuurlijk, delen samen met hun buren een binnenhof en wonen aan een prachtig natuurgebied.

image alt

Altijd een natuurgevoel

Judith de Koster hoopt dat alle mensen die hier gaan wonen of het gebied bezoeken altijd een natuurgevoel hebben. “Dat komt natuurlijk door deze prachtige locatie aan de rand van de duinen, de zee, de binnen- en buitenbeleving van de woningen, ruimtelijkheid en altijd vrij uitzicht.”

  Lees al het nieuws
  Lees het volledige interview